ZDA namigujejo na okrepitev vojaških enot v indijsko-pacifiški regiji, da bi preprečile napad na Tajvan

0
198
Pomočnik ameriškega obrambnega ministra za indijsko-pacifiške varnostne zadeve Ely Ratner (levo) in namestnik pomočnika obrambnega ministra za Kitajsko Michael Chase. Foto: CNA.
Pomočnik ameriškega obrambnega ministra za indijsko-pacifiške varnostne zadeve Ely Ratner (levo) in namestnik pomočnika obrambnega ministra za Kitajsko Michael Chase. Foto: CNA.

Washington bo prihodnje leto verjetno okrepil svoje vojaške sile v indijsko-pacifiški regiji, z namenom da ustvari »bolj smrtonosno« in »odpornejšo« odvračalno sredstvo pred morebitnim kitajskim vojaškim prevzemom nadzora nad Tajvanom, je dejal visoki uradnik ameriškega obrambnega ministrstva.

V četrtek je na dogodku, ki ga je gostil washingtonski inštitut American Enterprise Institute (AEI), pomočnik ameriškega obrambnega ministra za indijsko-pacifiške varnostne zadeve Ely Ratner dejal, da bo po njegovem mnenju leto 2023 »verjetno najbolj transformativno leto v postavitvi ameriških sil v indijsko-pacifiški regiji«.

Ratner je dodal, da v Pentagonu obstaja »soglasje« o nujnosti ohranjanja in krepitve odvračanja Kitajske od napada Tajvana.

Michael Chase, namestnik pomočnika obrambnega ministra za Kitajsko, je ob komentiranju razprav v Washingtonu o tem, ali bo Kitajska do leta 2027 poskušala vojaško prevzeti nadzor nad Tajvanom, dejal, da gre pri oznaki 2027 – tako kot pri 2035 in 2049 – za mejnike pri vzpostavljanju zmogljivosti Ljudske osvobodilne vojske (PLA) in ne za njen namen.

Chase je dodal, da je tudi potrditev zakona o odobritvi nacionalne obrambe (NDAA) za leto 2023 s strani predstavniškega doma ameriškega kongresa, ki vsebuje klavzule o zagotavljanju vojaške pomoči Tajvanu, poslala »jasno sporočilo« Pekingu: »…bolj ko se bodo ukvarjali z zastraševanjem in prisilnim vedenjem, večji bo občutek nujnosti, da si prizadevamo zagotoviti, da bomo naredili vse, kar je mogoče, da pomagamo Tajvanu«.

»Tajvan ima močno dvostrankarsko podporo za katero pričakujemo, da se bo nadaljevala,« je dodal Chase.