Koronavirus: Tajvan se pripravlja na vstop tujih študentov

0
510
Foto: CNA
Foto: CNA

Tajvansko Ministrstvo za izobraževanje (MOE) je sporočilo, da lahko mednarodni študenti, vpisani v tajvanske šole, začnejo postopek prijave za vstop nerezidentov v državo.

V okviru poostrenih ukrepov zaradi Covida-19 so bile meje Tajvana zaprte za nerezidente, z nekaj izjemami za nujne primere ter primere iz humanitarnih razlogov.

Mednarodni študenti, ki so sprejeti v tajvanske šole za eno- ali večletne študijske programe, so običajno upravičeni do izkaznice za tujca s stalnim prebivanjem (ARC), vendar se prijava nanje tokrat začenja šele po prihodu na Tajvan. 

Okoli 13.000 mednarodnim študentom vpisanih na tajvanske podiplomske programe, in tistim, ki so prejeli tajvanske štipendije »Taiwan Scholarship« ali »Huayu Enrichment Scholarship«, se je s 24. avgustom odobrila možnost začetka postopka prijave za vstop na Tajvan. 

Postopek vključuje prijavo za tajvanski vizum, rezervacijo letalske vozovnice in karanteno, so sporočili iz MOE. Za dokončanje postopka bodo morali študenti svoje univerze obvestiti o načrtih potovanja.

Medtem ko je karantena dovoljena tudi v določenih hotelih in študentskih domovih odobrenih s strani tajvanskih zdravstvenih organov, MOE študentom priporoča, da ostanejo v vladnih karantenskih centrih, saj bodo tam lažje pridobili obvezne teste na Covid-19.

Namestitev v vladnih karantenskih centrih znaša 1.500 novih tajvanskih dolarjev (53 USD) na noč, kar pomeni, da bo vsak študent za obvezno 14-dnevno karanteno plačal 21.000 NTD, so sporočili iz MOE. Po karanteni bodo morali študenti še sedem dni slediti smernicam samotestiranja, preden bodo lahko vstopili v šolski kampus.

V izogib gneči, prihajajočim študentom ni treba hiteti, saj jim bodo njihove univerze omogočile, da se pouku pridružijo na daljavo. Vseeno pa so študentska združenja kritizirala MOE zaradi prepočasnega odziva s smernicami glede postopka vstopa za tuje študente, zaradi česar je praktično nemogoče, da bi se učenci lahko pravočasno odpravili v šole.