Evropski parlament je sprejel poročilo o krepitvi odnosov med Tajvanom in EU

0
465
Foto: Evopski poslanec Charlie Weimers, facebook.com/Charlie.Weimers
Foto: Evopski poslanec Charlie Weimers, facebook.com/Charlie.Weimers

Odbor za zunanje zadeve Evropskega parlamenta je sprejel poročilo za izboljšanje odnosov med Evropsko unijo in Tajvanom, vključno s pozivom EU, naj se pripravi na predviden podpis dvostranskega sporazuma o naložbah (BIA) in pozivom, da spremeni ime predstavništva EU v Tajpeju.

Osnutek poročila z naslovom Odnosi in sodelovanje med EU in Tajvanom je bil sprejet s 60 glasovi za, 4 glasovi proti in 6 vzdržanimi. Nadaljnje glasovanje na plenarnem zasedanju bo predvidoma naslednji mesec.

V novem poročilu Odbor za zunanje zadeve zagovarja tesnejše odnose in močnejše partnerstvo med EU in Tajvanom, »ki ju vodi evropska politika ene Kitajske«.

Za okrepitev sodelovanja poročilo poudarja, da se je za sklenitev dvostranskega sporazuma BIA potrebno nujno lotiti »ocenitve vpliva, javnega posvetovanja in določitve obsega«.

Poročilo poudarja pomen trgovinskih in gospodarskih odnosov med obema stranema, vključno z vprašanji, ki se nanašajo na multilateralizem in Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO), tehnologijo kot je 5G, javno zdravje, pa tudi na ključno sodelovanje pri dobavah kritičnih surovin, vključno s polprevodniki.

Poročilo izraža tudi globoko zaskrbljenost zaradi kitajskega vojaškega pritiska na Tajvan in poziva EU, naj »naredi več za odpravo napetosti in za zaščito tajvanske demokracije in statusa otoka kot pomembnega partnerja EU«.

Vztraja, da vsaka sprememba odnosov v Tajvanski ožini »ne sme biti niti enostranska niti v nasprotju z voljo tajvanskih državljanov«.

Zahteva se tudi sprememba imena Evropskega urada za gospodarstvo in trgovino (EETO) na Tajvanu v »Urad Evropske unije na Tajvanu,« ime ki bolj odraža široko področje dvostranskih vezi.

V luči neobstoječih diplomatskih vezi, EETO zastopa interese EU na Tajvanu.

Član Evropskega parlamenta Charlie Weimers, je pozdravil odločitev odbora in dejal, da ta poteza daje močan signal, da je EU pripravljena »nadgraditi svoje odnose s ključnim partnerjem Tajvanom« in pozval, da se morajo priprave na BIA in poglobitev gospodarskih vezi začeti še pred koncem tega leta.

Weimers je v poznejšem tvitu tudi dejal, da je Tajvan neprecenljiv partner mednarodne skupnosti in poudaril na nujnost vključitve Tajvana kot opazovalca na sestanke, mehanizme in dejavnosti mednarodnih organov, vključno s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) in Mednarodno organizacijo civilnega letalstva (ICAO).

»Moramo kljubovati kitajskemu pritisku,« je dejal.

Tajvansko ministrstvo za zunanje zadeve (MOFA) je izrazilo hvaležnost za ukrepe Evropskega parlamenta, obenem pa se je zavezalo, da bo še naprej krepilo odnose med Tajvanom in EU.