Kitajska bo po partijskem kongresu leta 2022 najverjetneje še bolj odločna

0
549
Foto: CNA
Foto: CNA

Kitajska najverjetneje ne bo prenehala svoje »agresivne« zunanje politike tudi po 20. kongresu kitajske komunistične partije (KKP) prihodnje leto, postala bo še odločnejša, meni uradnik najvišje tajvanske agencije za kitajske zadeve.

Chiu Chui-cheng (邱垂正), namestnik ministra tajvanskega Sveta za zadeve Kitajske (MAC), je v virtualni razpravi z Judeom Blanchetteom, strokovnjakom za kitajske zadeve Centra za strateške in mednarodne študije (CSIS) v Washingtonu, podal pesimistično analizo.

Blanchette je v razpravi dejal, da je Tajvan v zadnjih petih letih izpostavljen vse večjim kitajskim pritiskom, ki vključujejo uporabo dezinformacij, kibernetske napade in neprestane vdore kitajskih vojaških letal v tajvanski zračni prostor.

»Naslednjih pet let bo ključnih v tajvanskih prizadevanjih, da ohranijo svoj demokratični sistem…in mir v Tajvanski ožini,« je dejal. 

Blanchette je dodal, da bo partijski kongres, na katerem bo Xi Jinping (習近平) skoraj zagotovo dobil tretji mandat generalnega sekretarja, izjemno pomemben za spremljanje sprememb v kitajskem pristopu do Tajvana.

Chiu je dejal, da se mora Tajvan, čeprav upa na najboljše, pripraviti tudi na najslabše glede Kitajske. 

Kitajska oblast predstavlja »režim, ki se ne ustraši pokazati svojih ambicij in namenov,« je dodal Chiu in citiral Xijev govor s 1. julija, v katerem je opozoril, da »nihče ne sme podcenjevati« volje Kitajcev, da branijo svojo nacionalno suverenost in ozemeljsko integriteto.

»Zato menim, da se agresivna zunanja politika KKP v bližnji prihodnosti ne bo umirila. Najverjetneje bomo po 20. partijskem kongresu priča še bolj odločnemu režimu,« je ocenil.

Tudi na mednarodnih forumih je bilo v preteklem letu izjemno veliko razprav o pomenu miru in stabilnosti v Tajvanski ožini, vključno med voditelji skupine G7 in v varnostnem dialogu QUAD. Kar zadeva tajvanske strateške cilje, je Chiu izpostavil, da bi mednarodna skupnost morala priznati vlogo Tajvana, ki jo igra pri obrambi pred »novim totalitarizmom KKP« in pri ohranjanju svobodne in odprte indo-pacifiške regije.

V gospodarskem smislu bo Tajvan še naprej krepil svoj položaj glavnega ponudnika ključnih tehnologij v svetovni dobavni verigi polprevodnikov ter ostajal zanesljiv partner, saj se te dobavne verige »temeljito prestrukturirajo«, je dejal Chiu.

Prebivalci Kitajske in Hongkonga lahko v demokraciji in dosežkih Tajvana, ki je v njihovi neposredni bližini, črpajo navdih pri svojih prizadevanjih za demokracijo, svobodo in boljše življenje, je še dodal Chiu.