
Tajvanski znanstveniki so ustvarili rastline, ki lahko zajamejo približno 50 odstotkov več ogljikovega dioksida (CO₂) in proizvedejo več kot dvakrat več semen kot nespremenjene rastline, kar je preboj, za katerega upajo, da bo nekoč pomagal ublažiti globalno segrevanje in pridelati več osnovnih živil, kot je riž.
Če bi se novi sistem, vnesen v rastlinske celice, uporabili pri glavnih pridelkih za prehrano, bi lahko zmanjšali emisije CO₂ in povečali pridelek brez dodatnih stroškov opreme ali dela, je za CNA povedal Lu Kuan-jen (呂冠箴), raziskovalec na vodilni akademski ustanovi Academia Sinica.
Naraščajoče emisije CO₂ so zmotile ravnovesje ogljikovega cikla, ki prenaša ogljik med zrakom, kopnim, oceani in živimi bitji, zato so znanstveniki začeli raziskovati načine za učinkovitejše zajemanje CO₂ s pridelki.
Predsednik Academie Sinica James Liao (廖俊智) je dejal, da so se raziskave osredotočile na izboljšanje fotosinteze – procesa, pri katerem rastline pretvarjajo svetlobo, vodo in CO₂ v kisik in sladkorje. »Naš cilj je umetno zasnovati nov sistem fiksacije ogljika, da bi povečali učinkovitost zajemanja CO₂ na podlagi fotosinteze,« je dejal Liao.
Pred približno 20 leti je Liaojeva ekipa začela raziskave, ki so vodile do uvedbe sintetičnega biokemičnega sistema v kalino (Arabidopsis thaliana), hitro rastočo rastlino, z gensko transformacijo.
Testi so pokazali, da je dodani sistem povečal sprejem CO₂ za približno 50 odstotkov v primerjavi z nemodificiranimi rastlinami. Modificirane rastline so tudi podvojile ali potrojile svojo biomaso ter povečale število semen in proizvodnjo olja.
Ta napredek bi lahko pomagal pri reševanju prihodnjih izzivov oskrbe s hrano za pridelke, kot sta riž in koruza, obenem pa zagotovil trajnostno surovino za letalsko gorivo in kemično industrijo.
Čeprav študija pomeni pomemben znanstveni napredek, je Liao opozoril, da je komercialna uporaba še vedno oddaljena. »Ne gledamo na naslednje leto ali celo na naslednje desetletje,« je dejal in navedel, da je treba zagotoviti gensko stabilnost in izpolniti regulativne standarde za gensko spremenjene pridelke.