Tajvanski kratki animirani film je osvojil Grand Prix na zagrebškem Animafestu

0
672
Foto: CNA, Joe Hsieh
Foto: CNA, Joe Hsieh

Animirani film »Nočni avtobus« tajvanskega režiserja Joeja Hsieha (謝文明) je zmagal na letošnjem 31. mednarodnem festivalu animiranega filma Animafest v Zagrebu na Hrvaškem.

Zelo ganjen nad zmago, je Hsieh v intervjuju za CNA dejal, da obžaluje, da se zaradi pandemije Covida-19 ni mogel udeležiti festivala in osebno komunicirati z občinstvom.

Hsieh je dejal, da njegovi filmi najverjetneje izstopajo zaradi norih, temnih in celo krvavih prvin. »Mogoče imam drugačen način pripovedovanja zgodb in drugačen slog pri ustvarjanju animacije, ker sem odraščal na Vzhodu,« je dodal. »Moja dela vedno govorijo o ljubezni, sovraštvu in maščevanju med ljudmi na Vzhodu.«

20-minutni animirani film »Nočni avtobus« pripoveduje zgodbo o ukradeni ogrlici med vožnjo z avtobusom in smrtni nesreči.

»Nočni avtobus« je leta 2020 prejel nagrado zlati konj na Tajvanu, medtem ko je na letošnjem mednarodnem festivalu kratkega filma v Clermont-Ferrandu v Franciji prejel posebno omembo žirije.

Ker je Animafest Zagreb na seznamu kvalifikacijskih festivalov za oskarje, mu Hsiehova zadnja zmaga daje priložnost za tekmovanje na podelitvi oskarjev prihodnje leto.