Univerza v Oslu upa, da bo postala raziskovalno središče tajvanskih študij v severni Evropi

0
364
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Oddelek za kulturne študije in orientalske jezike (IKOS) na norveški Univerzi v Oslu je napovedal, da bo med letoma 2023 in 2025 ponudil številne študijske programe povezane s Tajvanom, z upanjem, da bo postal raziskovalno središče tajvanskih študij v severni Evropi.

Z januarjem 2023 bodo študentom in študentkam univerze tako na voljo predmeti o tajvanski zgodovini in politiki, odnosih med Tajvanom in Kitajsko, domorodnih ljudstvih, jezikih, religijah in filmih. Podiplomski študentje bodo imeli tudi možnost za krajša raziskovanja na Tajvanu. 

Vodja programa je profesor oddelka IKOS Halvor Eifring, podporni člen pa tajvanska misija na Švedskem. Ker je akademikom in podiplomskim študentom vstop na Kitajsko zaradi stroge politike glede Covida-19 postal zelo otežen oziroma nemogoč, je Tajvan postal toliko bolj zaželeno okolje za študij. 

Po besedah ​​najvišjega predstavnika Tajvana na Švedskem Vincenta Yaa (姚金祥) bodo raziskali tudi možnosti za sodelovanje na področju polprevodnikov in biomedicinskih raziskav. 

Po svetu se trenutno izvaja 44 podobnih programov osredotočenih na tajvanske študije, in sicer s 43 univerzami v 20 državah in ozemljih.