Predsednica Tsai Ing-wen zaprisegla za drugi predsedniški mandat

0
2186
Foto: CNA
Foto: CNA

Predsednica Tsai Ing-wen (蔡英文) je s zaprisego v predsedniškem uradu slovesno začela svoj drugi štiriletni mandat predsednice Republike Kitajske, kot se Tajvan uradno imenuje. Nekdanji premier Lai Ching-te (賴清德) pa je kot podpredsednik nasledil Chen Chien-jena (陳建仁).

Slovesna inavguracija je bila predvajana po televiziji in v živo prenašana po različnih družbenih medijih. Zaradi pandemije Covid-19 na slovesnost ni bilo povabljenih tujih dostojanstvenikov.

63-letna Tsai iz Demokratsko napredne stranke (DPP) je na januarskih volitvah s 57 odstotno podporo glasov premagala glavnega tekmeca Han Kuo-yuja (韓國瑜) iz opozicijske stranke Kuomintang (KMT).

Državni sekretar ZDA Mike Pompeo je bil prvi visoki državni uradnik s tujine, ki je ob inavguraciji Tsaijevi izrekel čestitke. »Njena ponovna izvolitev ponazarja, da si je pridobila spoštovanje, občudovanje in zaupanje prebivalcev Tajvana,« je dejal in dodal, da je Tsaijin pogum in vizija pri vodenju tajvanske živahne demokracije navdih za regijo in svet ter izrazil prepričanje, da bo ameriško-tajvansko partnerstvo pod njenim vodstvom še naprej cvetelo.

Po navedbah tajvanskega zunanjega ministrstva je bilo tokrat prvič, da je ameriški državni sekretar izdal čestitko ob inavguraciji predsednika Tajvana.