Indeks demokratičnosti uvršča Tajvan na 3. mesto v Aziji in na 32. mesto v svetu

0
1852
FOTO: Chin Hung-hao/Taiwan Today

Analitično-raziskovalni oddelek EIU (Economist Intelligence Unit) je v svojem poročilu o stopnji demokracije v svetu za leto 2018, v katerem je primerjal 167 držav in teritorijev, Tajvan uvrstil na 3. mesto v Aziji in 32. mesto v svetu.

Tajvan je glede na prejšnje leto na lestvici napredoval za eno mesto in v azijski regiji prehitel države kot so Malezija (52.), Singapur (66.) in Hong Kong (73.), zaostal pa le za Južno Korejo (21.) in Japonsko (22.). Na čelu najbolj demokratičnih držav ostaja Norveška, ki ji sledita Islandija in Švedska.

Na čelu najbolj demokratičnih držav ostaja Norveška, ki ji sledita Islandija in Švedska.

Skupni indeks demokratičnosti sestavlja 60 različnih kazalnikov, ki so razvrščeni v 5 glavnih kategorij: civilne svoboščine, volilni proces in pluralizem, funkcionalnost vlade, politično udejstvovanje in politična kultura.

Tajvan je v svetu uveljavljen za vzor svobode, demokracije in človekovih pravic v azijsko-pacifiški regiji. Indeks medijske svobode iz leta 2018, ki ga objavljajo Novinarji brez meja, je že 6. leto zapored uvrstil Tajvan pred vse ostale azijske narode, ameriška nevladna organizacija Freedom House pa je v poročilu o svobodi medijev po svetu že 20. leto zapored uvrstila Tajvan med “svobodne” narode.