Evropski parlament sprejel poročilo o krepitvi odnosov med Tajvanom in EU

0
652
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Evropski parlament je v sredo sprejel poročilo o krepitvi odnosov med Evropsko unijo in Tajvanom, vključno s pozivom EU, naj se začne pripravljati na morebiten podpis dvostranskega sporazuma o naložbah (BIA) s tajvanskimi oblastmi in spremembi imena predstavništva EU v Tajpeju.

Poročilo o političnih odnosih in sodelovanju med EU in Tajvanom je bilo sprejeto s 580 glasovi za, 26 proti in 66 vzdržanimi.

Evropski poslanci obravnavajo Tajvan za ključnega partnerja in demokratičnega zaveznika v Indopacifiški regiji, ki prispeva k ohranjanju reda, ki temelji na pravilih, sredi vse močnejšega rivalstva med glavnimi geopolitičnimi akterji v regiji.

V poročilu so poslanci poudarili pomen trgovinskih in gospodarskih odnosov med EU in Tajvanom, tudi pri zadevah, povezanih z multilateralizmom in Svetovno trgovinsko organizacijo, tehnologijo in javnim zdravjem, pa tudi bistvenim sodelovanjem na področju kritičnih dobav, kot so polprevodniki.

Poročilo je tudi pozvalo k spremembi imena Evropskega gospodarskega in trgovinskega urada (EETO) v Tajpeju v »Urad Evropske unije na Tajvanu« ter izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi nenehnega vojaškega nasilja Kitajske do Tajvana in kitajskih dejavnosti dezinformacij. 

Evropski poslanci so pozvali EU, naj stori več za odpravo teh napetosti, za zaščito demokracije Tajvana in priznavanja Tajvana za pomembnega partnerja EU.

Evropski parlament vztraja, da se odnosi med Tajvanom in Kitajsko ne smejo spreminjati enostransko ali v nasprotju z voljo tajvanskih državljanov.

Evin Incir, poslanka iz Švedske, je za CNA povedala, da ji je kitajsko veleposlaništvo grozilo, da bo njena morebitna podpora Tajvana »imela posledice« in dodala: »Takšno obnašanje kitajskega režima je nadvse grozljivo. Moje prepričanje je jasno. Ponosno bom glasovala za poročilo v obrambo demokracije in svobode, ne glede na grožnje zatiralskega komunističnega režima.«

»S tem poročilom bo EU poslala sporočilo podpore prebivalcem Tajvana in dala vedeti, da niso sami,« je dejala.