Tajvan in Poljska podpisali pakt o dvostranskem pravnem sodelovanju

0
1105
Foto: Taiwan Today / Pang Chia-shan
Foto: Taiwan Today / Pang Chia-shan

Tajvansko ministrstvo za zunanje zadeve je 31. januarja sporočilo, da je poljski predsednik Andrzej Duda podpisal sporazum o pravnem sodelovanju v kazenskih zadevah med Tajvanom in Poljsko.

V okviru pakta bosta Tajvan in Poljska pospešila postopke izročitve, povečala izmenjavo informacij o zakonih, izvajanju in pregonu, izmenjala obveščevalne podatke o boju proti mednarodnemu kriminalu in terorizmu ter poenostavila postopke za premestitev zapornikov.

Sporazum temelji na skupnih vrednotah obeh strani, pa tudi na spoštovanju človekovih pravic in pravne države, so sporočili iz ministrstva ter na svojem uradnem twitter računu objavili: »Iskreno se zahvaljujemo @AndrzejDudi za podpisan zakon med # Tajvanom in # Poljsko o pravnem sodelovanju v kazenskih zadevah. Gre za prvi tak pakt med Tajvanom in državo v # Evropi! Prav tako predstavlja nadaljnjo krepitev dvostranskih odnosov.«

Tajvan in Poljska sta tesno povezana v področjih kot so kmetijstvo, visoko šolstvo, znanstvene raziskave in trgovina. Leta 2018 sta državi sklenili sporazume o znanosti in visokem šolstvu, leta 2016 pa sporazum o izogibanju dvojnega obdavčevanja.