Ko Wen-je pridržan zaradi domnevnega korupcijskega škandala

0
17
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Tožilci so pozno v soboto na okrožno sodišče v Tajpeju vložili zahtevo za uradno pridržanje predsednika Tajvanske ljudske stranke (TPP) Ko Wen-jeja (柯文哲) zaradi domnevnega korupcijskega škandala v zvezi s projektom prenove Core Pacific City v času njegovega županovanja v Tajpeju.

Ko je bil aretiran v soboto zgodaj zjutraj, ko je po dnevu zaslišanj zavrnil nadaljnje zaslišanje in poskušal oditi. 

Preiskave domnevne korupcije, v katero naj bi bila vpletena Ko in več drugih oseb v zvezi s prenovo nakupovalnega središča Core Pacific City v središču Tajpeja, so se začele zaradi suma glede znatnega povečanja razmerja med tlorisno površino in velikostjo zemljišča (FAR) s 560 odstotkov na 840 odstotkov med Kojevim županovanjem od leta 2014 do 2022.

FAR se nanaša na razmerje med skupno tlorisno površino stavbe in velikostjo zemljišča, na katerem je stavba zgrajena. Višje razmerje FAR naj bi omogočilo nepremičninskim razvijalcem večji dobiček zaradi povečane vrednosti nepremičnin.

Maja so bili Ko in več drugih oseb imenovani za osumljence v preiskavi. Tožilci so začeli zasliševati tudi nekdanje uradnike tajpejske mestne uprave, vključno s Pong Cheng-shengom (彭振聲), ki je bil podžupan Tajpeja v času Kojeve administracije.

Tožilci so v petek zjutraj preiskali Kojev dom in pisarno ter sedež TPP, nato pa so nekdanjega župana Tajpeja poklicali na zaslišanje glede njegove domnevne vpletenosti v korupcijski škandal, povezan s z nepremičninskim projektom.

Foto: CNA.
Foto: CNA.