Tajvanska animacija je na filmskem festivalu Sundance prejela nagrado za kratki film

0
373
Foto: CNA
Foto: CNA

Animirani film tajvanskega režiserja Joeja Hsieha (謝文明) »Nočni avtobus« je na filmskem festivalu Sundance 2022 prejel nagrado žirije za kratki film in tako postal prvo tajvansko delo, ki je prejelo nagrado na prestižnem mednarodnem festivalu neodvisnega filma. 

20-minutna animacija, ki pripoveduje zgodbo o tatvini na avtobusu, ki vozi vzdolž tajvanske obale, je junija lani prejela veliko nagrado kratkih filmov na Animafestu v Zagrebu na Hrvaškem.

Več kot tretjina dialoga v »Nočnem avtobusu« je v tajvanskem jeziku Hoklo, ki po režiserjevem mnenju odraža realno življenje na Tajvanu: »Edinstvena rima in zvok animaciji dodajajo čustva in čar.« 

»Nočni avtobus« si je leta 2020 prislužil tudi nagrado zlatega konja – tajvanski ekvivalent oskarjev – in posebno omembo žirije na mednarodnem festivalu kratkega filma Clermont-Ferrand v Franciji leta 2021. Animacija je požela pohvale tudi s strani slavnega tajvansko-ameriškega filmskega režiserja Anga Leeja (李安).

Festival Sundance, ki je letos ponovno potekal prek spleta, je med 20. in 30. januarjem ponudil 82 celovečernih in 59 kratkih filmov.