Evropski možganski trust odpira podružnico na Tajvanu za krepitev vezi: MOFA

0
386
Foto: Direktor EVC, Jakub Janda. Vir: CNA
Foto: Direktor EVC, Jakub Janda. Vir: CNA

Evropski center za varnost vrednot (European Values Center for Security Policy, EVC) je v petek odprl svojo podružnico v Tajpeju, kar simbolizira krepitev vezi med Tajvanom in Evropo, je dejal tajvanski zunanji minister.

EVC je možganski trust s sedežem na Češkem, ustanovljen za obrambo demokracije v srednji in vzhodni Evropi in za preprečevanje ruskega infiltriranja v družbah regije.

S svojimi analizami, ki jih cenijo evropske in ameriške varnostne agencije in zakonodajni organi, se je center v zadnjih letih nekaj osredotočil tudi na vpliv Kitajske.

Na otvoritveni slovesnosti je tajvanski zunanji minister Joseph Wu (吳釗燮) dejal, da je vesel, da je EVC odprl pisarno v Tajpeju, ker je Tajvan sodeloval na letnem vrhu STRATCOM, forumu o sovražnih poskusih dezinformiranja s strani Rusije in Kitajske, ki ga organizira EVC od leta 2019.

EVC je prvi češki in drugi evropski možganski trust na Tajvanu, je dejal Wu, njegova ustanovitev pa ponazarja uspeh sodelovanja živahnih demokracij.

»S tem, ko stojimo z ramo ob rami, svetu pošiljamo zelo jasno sporočilo, da so naša partnerstva močnejša kot kdaj koli prej,« je dejal Wu in dodal »da partnerstva temeljijo na skupni strasti do svobode in demokracije.«

Direktorica Ameriškega inštituta na Tajvanu (AIT) Sandra Oudkirk je dejala, da bo EVC nudil prostor za odprto izmenjavo informacij in idej, in pritrdila ključni vlogi Tajvana v regionalni varnosti.

»Tako kot ima Evropa veliko za ponuditi Tajvanu, ima Tajvan, ki je primarna tarča kitajskih zlonamernih dejavnosti, močno strokovno znanje, ki ga lahko deli z evropskimi partnerji,« je dejala Oudkirkova.

Direktor EVC Jakub Janda je dejal, da bo z ustanovitvijo pisarne na Tajvanu center lahko nudil podporo Tajvanu in zbiral ideje o tem, kako ohranjati demokracijo pod avtoritarnim pritiskom.