Predsednik Lai: Kitajska izkrivlja resolucijo ZN, da bi ovirala Tajvan

0
34
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Tajvanski predsednik Lai Ching-te je ponovno kritiziral Peking zaradi izkrivljanja resolucije Združenih narodov s ciljem, da upraviči svoje težnje do Tajvana in mu onemogoči sodelovanje v sistemu ZN. 

Kitajska izkrivlja resolucijo ZN 2758 v podporo svojemu načelu ene Kitajske, je dejal Lai na letošnjem vrhu Concordia 2024 v New Yorku, ki je potekal od 23. do 25. septembra. Z napačno razlago resolucije Kitajska lažno trdi, da je Tajvan (uradno poimenovan Republika Kitajska) del Ljudske republike Kitajske (LRK) in tako nima pravice sodelovati v sistemu ZN in drugih mednarodnih forumih. 

Resolucija, ki jo je sprejela Generalna skupščina leta 1971, priznava LRK kot »edino legitimno predstavnico Kitajske pri Združenih narodih« in odstavlja Čankajškove predstavnike Republike Kitajske.  

»Želim poudariti, da demokratični Tajvan in avtoritarna Kitajska nista podrejena drug drugemu,« je dejal Lai in pozval druge demokratične države, naj podprejo demokratične institucije po vsem svetu in se zoperstavijo avtoritarni agresiji, vključno s kitajskim vojaškim ustrahovanjem v Tajvanski ožini ter Vzhodnem in Južnem kitajskem morju in rusko invazijo na Ukrajino. 

Kitajska je proti Tajvanu uporabila taktike sivega območja, kot sta gospodarska prisila in kognitivna vojna, je dejal Lai in poudaril, da te dejavnosti ne ogrožajo le Tajvana, ampak celotno mednarodno skupnost. Peking ne namerava le spremeniti statusa quo v Tajvanski ožini, temveč si prizadeva  spremeniti mednarodni red, ki temelji na pravilih in doseči svetovno hegemonijo. 

Tajvan si želi ohranjati status quo v Tajvanski ožini in stremi k zaščiti regionalnega miru in stabilnosti. Laijeva administracija poudarja potrebo po povečanju obrambnih zmogljivosti, gospodarske varnosti in partnerstev z drugimi demokracijami ter ohranjanju stabilne in dosledne politike do Kitajske.