Tajvanski domovi za ostarele in skupnosti upokojencev slovijo po vrhunski geriatrični oskrbi

0
1104
Foto: Taiwan Today / Chin Hung-hao
Foto: Taiwan Today / Chin Hung-hao

Tajvanske upokojenske skupnosti in domovi za ostarele zagotavljajo vrhunsko oskrbo, hkrati pa starejšim ponujajo privlačen dom za preživljanje svojih zlatih let.

Statistični podatki tajvanske uprave za socialne in družinske zadeve pri ministrstvu za zdravje in socialno skrbstvo kažejo, da 1084 domov za ostarele in upokojenske skupnosti skrbi za skupno 51.000 starejših prebivalcev.

Po besedah namestnice direktorja uprave Chuang Chin-chu se kakovost geriatrične oskrbe, ki jo zagotavljajo takšne ustanove, nenehno izboljšuje. Vlada povišuje standarde pri ocenjevanju objektov, je dejala in dodala, da se je poudarek preusmeril iz zagotavljanja osnovnih potreb k nudenju dobrega počutja.

Ocenjevanje trenutno vključuje 74 področij, od usposabljanja delavcev in prilagajanja prehrane do obravnave pritožb. Ministrstvo vsake štiri leta izvede inšpekcijske preglede za javne ustanove in večje zasebne objekte, objekte z manj kot 50 posteljami pa lokalne uprave pregledajo vsaka tri do štiri leta.

Foto: Taiwan Today / SLEC
Foto: Taiwan Today / SLEC

Med najboljše ocenjenimi ustanovami je Center za starejše Suang-Lien v Novem Tajpeju. Center, ki ga je leta 2000 ustanovila prezbiterijanska cerkev Suang-Lien, trenutno ponuja dom 432 starejšim občanom, od katerih skoraj polovica ohranja visoko stopnjo telesne neodvisnosti.

Po besedah 86-letne Katherine W. Han center ponuja bogato družabno življenje, ki bi ga bilo težko vzdrževati zunaj negovalne ustanove. »Izbiram lahko med široko paleto dejavnosti, posebej zasnovanih za starejše ljudi, kot so pletenje, tečaji plesa in petja,« je dejala. »Tukaj živim zelo barvito in brez skrbi za svoje vsakodnevne potrebe.«

Center skrbi tudi za 154 fizično odvisnih upokojencev in 66 oseb z demenco a visoko stopnjo telesne gibljivosti. Zdravniki iz bolnišnice Mackay v sosednjem okrožju Tamsui jih redno obiskujejo in nadzorujejo njihovo zdravstveno stanje.