Lai Ching-te zmagal na tajvanskih predsedniških volitvah 2024

0
176

Predsednik Demokratične napredne stranke (DPP) Lai Ching-te (賴清德) in njegova sokandidatka Hsiao Bi-khim (蕭美琴), sta 13. januarja 2024 razglasila zmago na tajvanskih predsedniških volitvah, s čimer je stranki DPP zagotovila nov štirileten mandat.

Zbranih je bilo 5,59 milijona glasov oziroma 40,05 odstotka glasov, s čimer je sedanji podpredsednik Tajvana za 0,92 milijona glasov premagal Hou Yu-iha iz opozicijskega Kuomintanga (KMT). Ko Wen-je iz Tajvanske ljudske stranke (TPP) je zbral 3,69 milijona glasov.

Po podatkih osrednje volilne komisije je bila letošnja volilna udeležba 71,86-odstotna. Lai in Hsiao bosta prisegla na slovesni inavguraciji 20. maja v Tajpeju.

64-letni Lai se je na povolilni mednarodni novinarski konferenci zahvalil volivcem, da so zapisali novo poglavje v tajvanski zgodovini in svetu pokazali, da je država zavezana demokraciji. Dejal je, da bo nova uprava zaznamovala obdobje sodelovanja med političnimi strankami. 

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je Laiu čestital za zmago in pohvalil robustnost tajvanskega demokratičnega sistema.