Na Tajvan prispela doslej največja delegacija EU za polprevodnike

0
213
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Foruma investicijskega partnerstva med EU in Tajvanom o sodelovanju na področju polprevodnikov se je udeležila doslej največja delegacija predstavnikov EU iz devetih evropskih polprevodniških grozdov, ki iščejo partnerstvo in naložbe iz Tajvana, je sporočil Evropski gospodarski in trgovinski urad (EETO).

Delegacija predstavnikov EU prihaja iz Belgije, Poljske, Italije, Finske, Nemčije, Francije in Češke, ki so predstavili svoje edinstvene industrijske ekosisteme in naložbene priložnosti.

Na forumu so pozvali k nadaljnji krepitvi partnerstev med EU in Tajvanom, zlasti pri njuni skupni zavezanosti razvoju polprevodniške industrije.

K temu pripomore tudi junija sprejeta strateška pobuda EU »Evropski akt o čipih«, katere cilj je zbrati več kot 43 milijard evrov skupnih javnih in zasebnih naložb v podporo polprevodniškemu ekosistemu v EU.

»EU in Tajvan sta podobno misleča partnerja, ki si delita skupne vrednote svobode, demokracije, pravne države, človekovih pravic in spoštovanja raznolikosti,« je na tiskovni konferenci po forumu dejal vodja EETO Filip Grzegorzewski.

»Trgovinski odnosi med EU in Tajvanom so pomembni. Tajvan je 12. največji trgovinski partner EU, EU pa je največja tuja vlagateljica v Tajvanu, saj predstavlja približno četrtino vseh neposrednih tujih naložb Tajvana,« je dodal.