Predsednica Tsai povedla do nove zmage

0
2003
FOTO: Facebook predsednice Tsai Ing-wen
FOTO: Facebook predsednice Tsai Ing-wen

Tsai Ing-wen iz vladajoče Demokratične napredne stranke (DPP) si je v predsedniških volitvah 11. januarja 2020 zagotovila drugi mandat za predsednico Republike Kitajske (Tajvana).
 
S skupno 8,17 milijona glasov oziroma 57,13 odstotki je Tsai prepričljivo premagala preostala dva kandidata.   V mednarodni tiskovni konferenci tik po objavi volilnih rezultatov, se je Tsaijeva zahvalila za podporo volivcev in dejala, da izidi kažejo, da Tajvan napreduje v pravi smeri.

Tsaijeva se je zaobljubila k nadaljevanju izvajanja reform in k izgradnji Tajvana v državo z boljšim izobraževalnim okoljem, konkurenčnejšim gospodarstvom in infrastrukturo ter boljšo socialno oskrbo.

Dejala je, da volivci cenijo demokracijo in pričakujejo pošteno obravnavo Tajvana pri mednarodnih udejstvovanjih. Kot nepogrešljiv člen mednarodne skupnosti bo Tajvan še naprej sodeloval z državami sveta in si prizadeval za regionalni mir, stabilnost in blaginjo, je dodala.

Tsaijeva je tudi ponovno poudarila, da si bo njena vlada prizadevala ohranjati stabilnost v Tajvanski ožini in dodala, da so mir, vzajemnost, demokracija in dialog ključni za zdrav in dolgoročen razvoj odnosov med Tajvanom in Kitajsko.