Yageo bo v Severni Makedoniji vložil 6,8 milijarde NT$

0
193
Predsednik družbe Yageo Pierre Chen. Foto: CNA.
Predsednik družbe Yageo Pierre Chen. Foto: CNA.

Korporacija Yageo, tretja največja svetovna dobaviteljica večplastnih keramičnih kondenzatorjev (MLCC), se je odločila, da bo v Severni Makedoniji v naslednjih 10 letih vložila 205 milijonov evrov (6,8 milijard NT$).

V izjavi, objavljeni v torek, je podjetje Yageo navedlo, da je podpisalo sporazum s Severno Makedonijo o izgradnji novih obratov v tehnoloških industrijskih razvojnih conah (TIDZ) v glavnem mestu Skopje in vzhodnem mestu Stip, kar je del prizadevanj podjetja za globalno širitev.

Slovesnosti ob podpisu na sedežu podjetja Yageo v Tajpeju se je prek video povezave udeležil predsednik vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevsk in pozdravil tajvansko podjetje v državi.

Po navedbah podjetja Yageo bo to največji naložbeni projekt »greenfield« v Severni Makedoniji od osamosvojitve države leta 1991, ki naj bi ustvaril približno 3.900 delovnih mest.

Predsednik uprave družbe Yageo Pierre Chen (陳泰銘) je dejal, da je podjetje vzpostavilo dolgoročno partnerstvo s Severno Makedonijo, saj njegova hčerinska družba Kemet Corp. v Združenih državah Amerike tam že upravlja dve tovarni in en raziskovalno-razvojni center, ki večinoma uvaja kondenzatorje za uporabo v električnih vozilih.

»Zaradi strateškega geografskega položaja, stabilnega monetarnega in ugodnega davčnega okolja ter visoko usposobljene delovne sile s konkurenčnimi stroški dela je Severna Makedonija idealna lokacija za skupino Yageo za nadaljnjo širitev obsega poslovanja v Evropi,« je dejal Chen.