Predsednik Lai: Odnosi med Tajvanom in EU so na vrhuncu

0
134
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Predsednik Lai Ching-te (賴清德) je v četrtek na proslavi ob dnevu Evrope dejal, da so odnosi med Tajvanom in Evropsko unijo (EU) »na vrhuncu« ter da je Tajvan pripravljen sodelovati z evropskimi državami pri skupnem reševanju globalnih vprašanj. 

Čeprav Evropo in Tajvan ločuje velika razdalja, »smo si zelo blizu v naši odločenosti, da pospešimo demokracijo, mir, blaginjo in trajnost.« »V dobi globalizacije in velike konkurence nobena država ne more delovati sama,« je dejal Lai v svojem nagovoru ob večerji, ki jo je organizirala Evropska gospodarska zbornica Tajvana (ECCT).

Na gospodarskem področju je Evropa tretja največja trgovinska partnerica Tajvana in tudi največji vir tujih naložb. 

Ker Tajvan napreduje pri razvoju bolj zelene energije, ima najnaprednejšo proizvodnjo polprevodnikov, stoji v središču revolucije umetne inteligence in je ključni akter v dobavnih verigah za svetovne demokracije. Predsednik je dejal, da Tajvan upa na podpis sporazuma o gospodarskem partnerstvu z EU, ki bi podjetjem omogočil boljše naložbeno okolje in več poslovnih priložnosti.

Vodja Evropskega urada za gospodarstvo in trgovino (EETO) Evropske unije Filip Grzegorzewski je v svojem nagovoru povedal, kako zelo so odnosi med EU in Tajvanom napredovali v zadnjih letih. 

Prvi je krepitev gospodarskih vezi, saj se je v štirih letih med letoma 2020 in 2023 blagovna menjava med EU in Tajvanom povečala za 42 odstotkov. EU je zdaj najpomembnejši tuji vlagatelj na Tajvanu, ki predstavlja 26,2 odstotka vseh vhodnih tujih neposrednih naložb na Tajvanu, z opaznimi naložbami v vetrne elektrarne na morju in visokotehnološko industrijo, je dejal Grzegorzewski in poudaril, da so podjetja EU od leta 2018 “v tajvanski energetski sektor vložila več kot 300 milijard tajvanskih dolarjev”.

Po drugi strani pa so se tajvanske naložbe v EU leta 2023 v primerjavi z letom 2022 povečale za 750 odstotkov.

Tajvan je postal sestavni del indo-pacifiške strategije EU, katere cilj je poglobiti sodelovanje s partnerji v indo-pacifiški regiji, vključno s Tajvanom, da bi se EU lahko odzvala na nastajajočo dinamiko, ki vpliva na stabilnost v regiji, je poudaril Grzegorzewski.

Vsakoletno praznovanje dneva Evrope obeležuje obletnico Schumanove deklaracije iz leta 1950, ki je vodila do ustanovitve današnje Evropske unije.