MOFA pozdravlja nov evropski zakon o čipih

0
544
Foto: MOFA, Taiwan Today
Foto: MOFA, Taiwan Today

Tajvansko Ministrstvo za zunanje zadeve je 9. februarja pozdravilo evropski zakon o čipih, ker poudarja pomen Tajvana v svetovnem sektorju polprevodnikov.

Trgovina in naložbe med Tajvanom in EU se vidno krepijo, obe strani pa sta pripravljeni za nadaljnjo razširitev sodelovanja pri prestrukturiranju dobavne verige polprevodnikov v gospodarskem okrevanju po koronavirusu, so sporočili iz MZZ.

Predlog zakona Evropske komisije navaja, da samo dve podjetji na svetu – tajvansko in južnokorejsko, proizvajata najnaprednejše čipe. Zakon poziva EU k vzpostavitvi uravnoteženega sodelovanja s podobno mislečimi partnerji, vključno z ZDA, Japonsko, Južno Korejo, Singapurjem in Tajvanom, da bi zagotovili zanesljiv svetovni trg in večjo varnost dobavnih verig. Nedavno svetovno pomanjkanje polprevodnikov je povzročilo zaprtje tovarn v številnih sektorjih po vsej EU.

V sporočilu za javnost sta izvršna podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager in komisar za notranji trg Thierry Breton priznala ključno vlogo Tajvana v svetovni proizvodnji polprevodnikov.

Ker je bila skoraj polovica čipov, ki se uporabljajo v Evropi, proizvedena na Tajvanu, so sprejeli visokotehnološke velikane, kot je Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd., da investirajo v Evropo.

Po navedbah MZZ je to drugi uradni dokument EU, ki poziva k razširitvi sodelovanja s Tajvanom na strateškem področju.