Raketa SpaceX v vesolje ponesla dva satelita razvita v Tajvanu

0
28
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Raketa Falcon 9, ki jo je v okviru misije Transporter-11 izstrelila ameriška družba SpaceX, je v soboto zgodaj zjutraj po tajpejskem času v Zemljino orbito med več kot 100 drugimi sateliti uspešno poslala dva tajvanska satelita, poroča Tajvanska vesoljska agencija (TASA).

TASA, ki je del Nacionalnega sveta za znanost in tehnologijo, je sporočila, da sta bila dva tajvanska  satelita, CubeSat-Toro in Nightjar, izstreljena v vesolje z vesoljskega kompleksa 4E v Vandenbergovi vesoljski bazi v Kaliforniji skupaj z drugimi 114 sateliti.

TASA je sporočila, da sta satelita vstopila v Zemljino orbito v soboto ob približno 5.30 zjutraj. 

Sateliti »CubeSats« so miniaturni sateliti, sestavljeni iz več kubičnih modulov, ki merijo 10 kubičnih centimetrov in tehtajo 1,3 kilograma ter se lahko uporabljajo za različne namene in so vse bolj pomembni za vesoljsko industrijo.

V primerjavi s klasičnimi sateliti je vstopni prag za CubeSats, kar zadeva stroške in tehnologije, razmeroma nizek. Zaradi manjših dimenzij in manjše teže satelita CubeSat lahko raketa ob izstrelitvi prenese več ali več deset satelitov CubeSat naenkrat, kar zasebnemu sektorju ponuja dobro možnost za vstop v vesoljsko industrijo.

Po navedbah TASA so koristni tovor satelita CubeSat Toro, ki ga je razvil tajvanski dobavitelj satelitskih komunikacijskih izdelkov Pyras Technology Inc., kamere za barvno snemanje oceanov, ki bodo izbrale štiri vroče točke v ekvatorialni regiji in posnele fotografije za analizo sprememb barve oceanov, da se dokončno določi položaj ribiških tal.

TASA je dejala, da bodo tajvanske vesoljske tehnologije s prisotnostjo satelita CubeSat Toro po pričakovanjih dobro služile ribiški industriji v državi, ki je znana po pelagičnem ribolovu, in sicer s tehnologijami za določanje položaja, pomorskimi komunikacijami in upravljanjem flote, saj si je družba Pyras Technology veliko prizadevala za izvajanje terenskih raziskav v oceanih, da bi zadovoljila potrebe na trgu.

Vladna agencija je navedla, da Pyras Technology pri razvoju satelitov sodeluje s TASA vse od 1990ih, vključno z razvojem satelita za opazovanje Zemlje Formosat-1, ki je po izstrelitvi leta 1999 izvajal opazovanja ionosfere in oceanov.