155 Evropskih poslancev poziva Kitajsko na pogovor s Tajvanom

0
2115
FOTO: ROC (Taiwan) Office of the President

Skupno 155 evropskih poslancev je nedavno pozvalo Kitajsko, naj se vzdrži nadaljnjih vojaških manevrov v Tajvanski ožini in naj nadaljuje uradni dialog s Tajvanom z namenom ohranjanja miru in stabilnosti v regiji.

V skupni izjavi z naslovom “Izjava o spodbujanju miru in stabilnosti v Tajvanski ožini”, ki so jo 14. februarja podpisali člani Evropskega parlamenta (EP), so izrazili zaskrbljenost glede trenutnega stanja v odnosih med Tajvanom in Kitajsko, saj je Peking v zadnjih mesecih okrepil vojaško ustrahovanje nad Tajvanom.

Ohranjanje miru, stabilnosti in blaginje v azijsko-pacifiški regiji je »ključnega pomena« za Evropsko unijo in njene države članice, navaja izjava in poudarja, »da je potrebno vse spore med Kitajsko in Tajvanom reševati z miroljubnimi sredstvi na podlagi mednarodnega prava« in poziva obe strani, da se vzdržijo enostranskih dejanj, ki bi spremenila status quo.« V izjavi je obenem poudarjena močna podpora Tajvanu za njegovo pragmatično sodelovanje v mednarodnih organizacijah in dejavnostih, kjer njegova izključenost ni v skladu z interesi EU.