MOFA se zahvaljuje diplomatskim zaveznicam in ostalim sorodno mislečim državam za močno podporo Tajvanu pri sodelovanju v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO)

0
1889
Foto: WHO Twitter
Foto: WHO Twitter

Tajvansko ministrstvo za zunanje zadeve se zahvaljuje vsem diplomatskim zaveznicam in ostalim sorodno mislečim državam za izjemno raven podpore tajvanski kampanji za sodelovanje v WHO, ki so jo izrazile na 146. seji izvršnega odbora WHO med 3. in 8. februarjem v Švici.

Razlog za močno podporo Tajvanu izhaja iz posledic hitrega širjenja izbruha novega koronavirusa (2019-nCoV), ki izvira iz Wuhana na Kitajskem. Izbruh, ki ga je WHO razglasila za globalno grožnjo javnemu zdravju, je vzbudil veliko pozornosti in povzročil resno zaskrbljenost držav po vsem svetu ter še bolj izpostavil upravičenost in nujnost vključitve Tajvana v WHO.

Poleg tajvanskih diplomatskih zaveznic, so tudi ZDA, Japonska, Nemčija (ki zastopa 27 držav članic EU), Združeno kraljestvo, Avstralija, Nova Zelandija in Belgija na zasedanju podprle poziv Tajvana za vključitev v WHO in poudarile pomembnost inkluzivnosti in odprave vrzeli v globalni mreži za preprečevanje bolezni. Veleposlanik Andrew Bremberg, stalni predstavnik ZDA pri Uradu ZN v Ženevi, je izrecno dejal, da mora WHO predstaviti javnozdravstvene podatke o Tajvanu in neposredno sodelovati s pristojnimi tajvanskimi organi za javno zdravje.

Podporo sodelovanju Tajvana v WHO so v zadnjih nekaj tednih izrazili tudi ameriški zdravstveni minister Alex Azar II, visoki uradniki ameriškega zunanjega ministrstva, kanadski premier Justin Trudeau, japonski premier Shinzo Abe in Evropska služba za zunanje delovanje. Poleg tega so predstavništva ZDA, Japonske, Avstrije in Kanade na Tajvanu ter številni poslanci iz ZDA, Japonske, Kanade, EU, Francije, Nemčije, Nizozemske, Finske, Švedske, Luksemburga, Španije, Italije, Slovaške, Mehike, Čila, Peruja, Ekvadorja, Kolumbije in Venezuele podobno izrazili trdno podporo Tajvanu.

Soočena s takšnimi izrazi mednarodne podpore Tajvanu je Kitajska večkrat uporabila svojo pravico do ugovora s ponavljanjem načela »ene Kitajske« in v sramotnem poskusu zavajanja mednarodne javnosti in zatiranju tajvanskega udejstvovanja v globalnih mrežah za javno zdravje in preprečevanje bolezni lažno izjavila, da je bil Tajvan v celoti obveščen o razvoju dogodkov povezanih z 2019-nCoV preko čezožinskih izmenjav in WHO.

Ameriški predstavniki so izpodbijali izjave Kitajske s poudarjanjem, da se stališče ZDA ne bo spremenilo, in pozvali države, naj se vzdržijo političnih mnenj pri svojih odgovorih. Tajvanska diplomatska zaveznica Gvatemala je medtem izjavila, da je Tajvan ključen partner na področju zdravstvenega varstva, in ponovno poudarila, da Tajvan v obdobju urgentnih zdravstvenih razmer ne bi smel biti izključen.

Sodelovanje v WHO je skupna želja vseh prebivalcev Tajvana. Vztrajno prizadevanje tajvanske vlade in civilne družbe vsako leto okrepi mednarodno podporo in pritegne medijsko pozornost tajvanski kampanji. Tajvanska ministrstva si bodo še naprej prizadevala za spodbujanje kampanje ter pozivala sorodno misleče posameznike in združenja po svetu, da na razumen način pozovejo WHO, da pomaga Tajvanu pri celoviti udeležbi v globalnih mrežah za javno zdravje in preprečevanje bolezni.

Ministrstvo za zunanje zadeve tudi ponovno poziva WHO, da ohrani zdravniško strokovnost, upošteva blaginjo celotnega človeštva, zavrne politične predsodke in čim prej povabi Tajvan, da se udeleži letošnje Svetovne zdravstvene skupščine kot opazovalec in v celoti sodeluje na sestankih, mehanizmih in dogodkih WHO.