Novinarji brez meja (Reporters Without Border) odpirajo tajvansko poglavje

0
2183
FOTO: CNA

Mednarodna nevladna organizacija Novinarji brez meja (RSF) je z namenom okrepitve sodelovanja z institucijami javnega in zasebnega sektorja ter izboljšanjem svetovalno-raziskovalnega dela, vzpostavila tajvansko sekcijo.

Aprila 2017 je organizacija na Tajvanu vzpostavila svojo prvo izpostavo v azijski regiji, kjer zdaj deluje kot strateška platforma za izvajanje vpliva in ozaveščanje o medijskih pravicah v državah in ozemljih v regiji, vključno s Tajvanom, Hong Kongom, Japonsko, Severno Korejo, Mongolijo , Južna Korejo in Kitajsko.

Svetovalni odbor tajvanske sekcije bodo sestavljali akademiki in strokovnjaki iz industrije, ki jih bo nadziral Wu’er Kaixi, priznan aktivist za človekove pravice.  Organizacija RSF je bila ustanovljena leta 1985 in ima 14 regionalnih uradov po svetu in mrežo dopisnikov v 130 državah in ozemljih. Vsako leto pripravi Indeks svobode tiska, ki ocenjuje različne kategorije, kot npr. okolje in samocenzura, infrastruktura, zakonodaja, neodvisnost medijev, pluralizem in transparentnost.

Tajvan je že šest let zapored uvrščen med medijsko najbolj svobodne azijske države. Leta 2018 se je uvrstil na 42. mesto med 180 državami in ozemlji sveta.