Tajvan ocenjen za najsvobodnejšo državo v Aziji

0
214
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Na indeksu človekove svobode (Human Freedom Index, HFI) iz leta 2022, ki je bil objavljen v torek, je Tajvan ocenjen za najsvobodnejšo državo v Aziji in zaseda 14. mesto med 165 državami sveta.

Indeks, ki sta ga skupaj objavila inštitut Cato in inštitut Fraser, ocenjuje raven svobode v državah in ozemljih na podlagi 83 meril, razporejenih v 12 kategorijah.

To so pravna država, varnost in zaščita, gibanje, religija, združevanje, zbiranje in civilna družba, izražanje in informacije, razmerja, velikost vlade, pravni sistem in lastninske pravice, trdnost valute, mednarodna trgovina in predpisi.

Tajvan je prejel najboljšo oceno za versko svobodo, saj je na lestvici od 1 do 10 dosegel oceno 9,9. Sledijo ocene za varnost in zaščito (9,5), razmerja (9,4) ter združevanje, zbiranje in civilna družba (9,4).

Prav tako je Tajvan dobil odlično oceno 10 za svobodo zbiranja, istospolna razmerja, svobodo ločitve, odsotnost »pohabljanja ženskih spolnih organov”, odsotnost »neposrednih napadov na tisk« in svobodno posedovanje tuje valute.

Najslabše se je Tajvan odrezal na področju svobode mednarodnega trgovanja, kjer je dosegel oceno 6,3. Po podatkih indeksa je to posledica tarif, regulativnih trgovinskih ovir in menjalnih tečajev na črnem trgu.

Po navedbah inštitutov je indeks HFI najbolj celostna ocena svobode v svetu, saj zajema 98,1 odstotka svetovnega prebivalstva. 

Na prvih desetih mestih so se po vrstnem redu znašle Švica, Nova Zelandija, Estonija, Danska, Irska, Švedska, Islandija, Finska, Nizozemska in Luksemburg. 

Kanada je bila na 13. mestu, Japonska na 16., Nemčija na 18., Združeno kraljestvo na 20., ZDA na 23., Južna Koreja na 30., Slovenija na 39., Francija na 42., Ukrajina na 89., Indija na 112., Rusija na 119., Nigerija na 124., Kitajska na 152., Savdska Arabija na 159. in Iran na 162. mestu.

Po podatkih inštitutov so regije z najvišjo stopnjo svobode zahodna Evropa, Severna Amerika in Oceanija, medtem ko je najnižja stopnja svobode na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki, podsaharski Afriki in južni Aziji.

HFI ugotavlja tudi močno povezavo med človekovo svobodo in demokracijo.