Strategija dodane vrednosti spodbuja kmetijsko rast

0
425
90 odstotkov tajvanskih jagod zraste v okraju Dahu. Foto: Huang-Chung hsin
90 odstotkov tajvanskih jagod zraste v okraju Dahu. Foto: Huang-Chung hsin

Povečevanje prihodkov od pridelkov in zmanjševanju odpadnih virov se tajvanskim kmetom dobro obrestuje kot tudi ohranja hiter razvoj kmetijske industrije Tajvana.

Dober primer je 500 hektarjev jagodnih polj v okraju Dahu v Miaoliju na severu Tajvana. Jagode, ki najprej dozorijo, so večje in privabljajo višje cene na trgu v primerjavi s tistimi, ki so obrane pozneje v sezoni.

Za povečanje donosnosti pridelkov ob koncu sezone, podjetje kupuje jagode, vse več pozornosti pa posvečajo predelavi, ki rešuje presežek ponudbe, diverzifikaciji vira prihodkov ter izboljšanju prihodka malih kmetov. 

Eden izmed njihovih številnih produktov je jagodno vino. Nabor izdelkov na osnovi jagod se je razširil tudi na pivo, piškote, suho sadje, marmelado in kis.

Jasmin je še ena rastlina visoke vrednosti, ki služi kot hrbtenica gospodarstva v okraju Huatan v tajvanskem osrednjem okrožju Changhua. Vrhunski izdelki iz jasminovega čaja so priznani doma in v svetu.

Jasmin običajno cveti od maja do avgusta. Tedaj se kupci zgrinjajo v Huatan, da si naberejo cvetje ter sodelujejo v različnih aktivnostih. Promocija živil na osnovi jasmina povečuje prihodke lokalnih kmetov v obdobjih izven sezone.