Tajvan na forumu APEC izpostavil svoje dosežke na področju zelene energije

0
34
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Tajvan je na nedavno končanem ministrskem forumu azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja (APEC), ki je potekal v Peruju, predstavil svoje dosežke pri prehodu na čisto energijo in se zavezal, da bo prispeval k svetovnim prizadevanjem za trajnost, je v soboto sporočilo ministrstvo za gospodarstvo.

Tajvansko delegacijo je vodil namestnik ministra za gospodarstvo Chen Chern-chyi (陳正祺), ki je potrdil zavezanost Tajvana globalnim ciljem zmanjšanja ogljika, je njegovo ministrstvo zapisalo v sporočilu za javnost.

Chen je navedel tajvanski projekt razvoja akvavoltaike kot inovativen pristop k reševanju omejenih zemeljskih virov, spodbujanju zelene gospodarske rasti in ustvarjanju delovnih mest. Model, ki je v zadnjih letih postal priljubljen na jugu Tajvana, vključuje sodelovanje z lokalnimi skupnostmi pri namestitvi sončnih kolektorjev na ribogojnice, s čimer se ustvari tako imenovana »simbioza ribištva in elektrike«.

Na srečanju je Chen tudi poudaril pomen pravičnega prehoda pri prizadevanjih za ničelno neto prihodnost ob zagotavljanju vključujoče gospodarske rasti in zaščite ranljivih skupin, so sporočili z ministrstva. 

Na srečanju v Limi, ki mu je predsedoval perujski minister za energetiko in rudarstvo Rómulo Mucho, so bila obravnavana vprašanja, kot so krepitev zmogljivosti, javno-zasebna partnerstva in pravičen dostop do energije. 

Prisotni ministri iz različnih držav so razpravljali tudi o političnih okvirih za vodik z nizkimi emisijami ogljika in preučevali, kako lahko gospodarstva držav APEC izkoristijo inovativne tehnologije za zagotovitev cenovno dostopnega in trajnostnega energetskega prehoda.