Slovenski premier Janez Janša poziva k zaščiti Litve pred pritiski Kitajske

0
512
Foto: Janez Janša, facebook.com
Foto: Janez Janša, facebook.com

Slovenski premier Janez Janša je pozval evropske voditelje, naj izrazijo podporo Litvi, ki se spopada z maščevalnimi ukrepi kitajske vlade zaradi poglabljanja vezi Litve s Tajvanom.

»Izgon litovskega veleposlanika s Kitajske in uporaba gospodarstva kot orožja proti državi članici EU so obsodbe vredna dejanja, ki bodo vplivala na odnose med EU in Kitajsko,« je Janša zapisal v pismu voditeljem 27 držav članic EU.

Avgusta letos je Kitajska odpoklicala svojega veleposlanika iz Vilne in izgnala litovskega veleposlanika iz Pekinga, da bi se maščevala Litvi, ker je Tajvanu dovolila, da v prestolnici odpre svoje predstavništvo z imenom »Tajvansko predstavništvo v Litvi«.

Kitajska obravnava Tajvan za del svojega ozemlja in nasprotuje vsem dejanjem, za katere meni, da Tajvan prikazujejo kot ločeno državo ali podpirajo njegovo neodvisnost. Po poročanju medijev je Kitajska uvedla tudi trgovinske sankcije, kar kitajski državni mediji zanikajo.

Janša je v pismu evropskim voditeljem poudaril, da se lahko EU spoprime s Kitajsko le z enotnim in skladnim pristopom. »Ob strani moramo stati vsaki državi članici EU, ki se sooča s pritiskom,« je zapisal.

Premier je dejal, da si želi na vrhu voditeljev EU, ki ga bo oktobra gostila Slovenija, izmenjati mnenja z voditelji EU in izoblikovati »konkretne korake v naši prihodnji politiki do Kitajske«.

Tajvansko zunanje ministrstvo je izjavilo, da pismo slovenskega premierja izraža vse večjo podporo Tajvanu in Litvi s strani demokratičnih družb.