Intervju z ministrom za zunanje zadeve

0
224
Foto: MOFA, ROC (Taiwan).
Foto: MOFA, ROC (Taiwan).

Tajvanski minister za zunanje zadeve Jaushieh Joseph Wu je v intervjuju za ameriško revijo Foreign Policy člane svetovne skupnosti pozval, naj podprejo tajvansko svobodo in demokracijo in si skupaj prizadevajo za preprečitev avtoritarne širitve Kitajske.

Minister Wu obžaluje, da voditelji skupine G20 v skupni izjavi, ki so jo izdali po nedavnem srečanju v New Delhiju, niso obsodili Rusije zaradi vdora v Ukrajino. Zgodovina je pokazala, da lahko takšno neukrepanje spodbudi Kitajsko k podobnim ukrepom proti Tajvanu in drugim državam v regiji, je dejal.

Wu je dejal, da imata Tajvan in ZDA tesne in prijateljske vezi, medtem ko so odnosi med Washingtonom in Pekingom vse bolj napeti, med drugim zaradi kitajske agresije v indijsko pacifiški regiji.  

V času, ko Kitajska doživlja gospodarsko recesijo, mora Tajvan sprejeti dodatne previdnostne ukrepe in še naprej krepiti svoje samoobrambne zmogljivosti, je dejal Wu in dodal, da je prav tako pomembno, da svet Kitajski pokaže, kako visoka bo cena napada na Tajvan.

Wu je dejal, da je tajvanski sektor polprevodnikov rezultat več kot štirih desetletij prizadevanj in da je država pripravljena deliti sadove tega dela s svetom. Če bo prišlo do vojne v Tajvanski ožini, bodo posledice bolj uničujoče kot v rusko-ukrajinski vojni, je dejal in poudaril pomen regionalnega miru in stabilnosti za svetovno varnost in blaginjo.

Zaradi kitajskih lažnih trditev, da je Tajvan del Kitajske, Tajvan ne more prispevati svojega znanja v mednarodnih organizacijah. 

Sodelovanje Tajvana v Združenih narodih bi pomagalo zagotoviti mir v Tajvanski ožini, medtem ko njegova izključitev krši osnovne pravice ljudi, je minister dejal in pozval svetovno skupnost, naj poišče izvedljiv način za sodelovanje Tajvana v ZN in drugih mednarodnih organih.