Predsednica Tsai Ing-wen in aktivist Chi Chia-wei uvrščena med 100 najvplivnejših ljudi v letu 2020

0
1524
Foto: @TIME
Foto: @TIME

Predsednica Tsai Ing-wen je po poročanju ameriške revije Time ena izmed 100 najbolj vplivnih oseb v letu 2020, kar je njena že druga uvrstitev v letni seznam revije, po izboru v letu 2016, ko je bila izvoljena za prvo tajvansko žensko voditeljico.

»Predsednica Tsai je signalna luč, ki osvetljuje pretečo senco Kitajske in svetu sporoča, da Tajvan nikdar ne bo ugodil kitajski komunistični stranki,« je dejal ameriški senator Ted Cruz, ki je Tsaijevo uvrstil na seznam.

S tvitom na svojem uradnem računu je Tsaijeva sporočila, da je počaščena ob uvrstitvi na seznam in da dosežek ni samo njen, temveč pripada celotnemu prebivalstvu Tajvana. Dodala je še, da se bo vselej znova zavzemala za pravice ljudi.

Na seznam 100 najvplivnejših oseb se je Tsaijevi pridružil tudi tajvanski zagovornik pravic istospolno usmerjenih, Chi Chia-wei, ki je bil za svojo desetletje dolgo vlogo pri spodbujanju enakosti zakonskih zvez uvrščen v kategorijo ikon.

V času, ko bi zaradi aktivizma lahko pristal v zaporu, je Chi na tajvanskem sodišču večkrat vložil tožbo za enake pravice istospolnih porok in v tem procesu postal simbol upanja za lokalno LGBTQ skupnost.

Njegova vztrajnost je privedla do legalizacije istospolnih zakonskih zvez s čimer je Tajvan postal prva država v Aziji, ki dovoljuje poroke istospolnih parov.