Zunanji minister Wu povabljen na Bruseljski forum

0
1811
Foto: MOFA
Foto: MOFA

Na Bruseljskem forumu, ki ga vsako leto organizira nemški Marshallov sklad (German Marshall Fund, GMF), je v spletni razpravi o svetovnem redu po pandemiji, sodeloval tudi tajvanski zunanji minister Jaushieh Joseph Wu (吳釗燮).

Forum se je osredotočal na pristope do Kitajske po pandemiji COVID-19, med povabljenimi govorci pa so bili tudi ameriški senator Chris Coons, ameriška senatorka Marsha Blackburn, poslanec Evropskega parlamenta Reinhard Butikofer in podpredsednik GMF Ian Lesser.

Po besedah ​​Wuja je Tajvan pod vse večjim kitajskim pritiskom, saj je Peking celo med pandemijo s svojimi vojaškimi letali in plovili izvajal vaje v neposredni bližini Tajvana. Tajvan ni edini, ki se počuti ogroženega zaradi vse bolj agresivne sosede, tu je še Indija in njen mejni konflikt s Kitajsko; Japonska in njen spor s Kitajsko v Vzhodnokitajskem morju; ter Hong Kong in kitajska sporna uvedba zakona o nacionalni varnosti. Kljub vse večjem pritisku bo Tajvan še naprej trdno branil demokracijo in nudil upanje državam, ki se soočajo z avtoritarnimi režimi, je dodal minister. Uspeh v boju proti koronavirusu in velikodušne donacije medicinske opreme so Tajvanu že prinesle večjo mednarodno podporo, tudi s strani evropskih držav.

Minister Wu je še dodal, da je pandemija izpostavila tveganje zaradi prevelike odvisnosti od Kitajske pri zagotavljanju ključnih materialov in poudaril, da lahko Tajvan bistveno prispeva k prestrukturiranju globalnih oskrbovalnih verig.