Prizadevanja za vzpostavitev tajvanskega urada v Talinu

0
157
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Estonski poslanec Kristo Enn Vaga je v četrtek dejal, da si zakonodajalci v baltski državi močno prizadevajo za odprtje tajvanskega predstavništva.

Vaga, predsednik estonsko-tajvanske skupine prijateljstva v parlamentu, je v pogovoru s predsednico Tsai Ing-wen ob govoru v predsedniškem uradu v Tajpeju dejal, da bi predstavništvo okrepilo medsebojne vezi.

Vaga je dodal, da je obisk osemčlanske medstrankarske delegacije na Tajvanu, državi, s katero Estonija nima diplomatskih odnosov, zgled zunanje politike, ki temelji na skupnih demokratičnih vrednotah. »To je, kot da bi prišli k sosedu — čeprav smo oddaljeni na tisoče in tisoče kilometrov,« je dejal Vaga.

Vaga je dejal, da imata Estonija in Tajvan veliko možnosti za poglobitev odnosov na področju informacijske in komunikacijske tehnologije, saj sta obe državi močni na področju e-uprave in polprevodnikov.

Predsednica Tsai se je estonski vladi in poslancem zahvalila za štiriletno zaporedno podporo tajvanski kandidaturi za članstvo v Svetovni zdravstveni organizaciji in prispevek k mednarodni skupnosti.

»Tajvan in Estonija sta si v marsičem podobna. Imamo skupne vrednote, kot so svoboda, demokracija, človekove pravice in pravna država. Obe državi pa stojiva na prvi bojni črti proti avtoritarnemu ekspanzionizmu,« je dejala Tsaijeva. Obe državi aktivno pomagata Ukrajini. 

Novembra lani je imel tajvanski zunanji minister Joseph Wu javni govor v Estoniji, kar odraža estonski pogum, da je kljub kitajskim protestom ministru omogočila to priložnost.

Estonska ministrica za zdravje Riina Sikkut je na Svetovni zdravstveni skupščini (WHA) leta 2023 pozvala k vključitvi Tajvana v to mednarodno organizacijo.

Estonski zunanji minister Margus Tsahkna pa je lani izjavil, da je Talin »pripravljen sprejeti« odprtje nediplomatskega gospodarskega ali kulturnega urada Tajvana.

Tajvan ima trenutno podobna predstavništva v sosednjih državah Estonije, v Litvi in Latviji.