Tajvan in Češka podpisala sporazume za tesnejše poslovno in tehnološko sodelovanje

0
1469
Foto: MOEA
Foto: MOEA

Predstavniki Tajvana in Češke so 31. avgusta v Tajpeju sklenili tri memorandume o soglasju, s čimer so poudarili zavezanost obeh strani k poglabljanju sodelovanja po pandemiji. 89-člansko češko delegacijo na šestdnevnem obisku Tajvana vodi predsednik češkega senata Miloš Vystrčil.

V skladu s sporazumom o umetni inteligenci in razvoju pametnih mest sta se razvojni agenciji Tajvana in Češke dogovorili o organizaciji skupnih forumov, razstav in dejavnosti, ki bodo spodbudile naložbe in poslovne priložnosti.

Druga dva sporazuma vključujeta promocijo inovativnih zagonskih podjetij in pametnih strojev ter nadaljnjo izmenjavo informacij in gojenje talentov.

Vsi trije memorandumi so bili podpisani med ekonomskim, trgovinskim in investicijskim forumom, ki ga je organiziralo tajvansko ministrstvo za gospodarstvo. Udeležilo se ga je okoli 180 uradnikov in uspešnih poslovnežev iz Tajvana in Češke, med njimi tudi gospodarski minister Wang Mei-hua in predsednik češkega senata Vystrčil.

Pozneje istega dne se je češka delegacija udeležila še srečanja v katerem se je predstavilo približno 140 podjetij iz sektorjev umetne inteligence, upravljanja podatkov in industrijske avtomatizacije.

Tajvan je obenem povabil Češko k sodelovanju na vodilnem tajvanskem turističnem sejmu, ki ponuja več možnosti za promocijo turizma v vzhodnoevropski državi. Vystrčil bo med svojim obiskom med drugim nagovoril tajvanski parlament in se srečal s predsednico Tsai Ing-wen.